Kış aylarının gelmesiyle birlikte bastıran soğuklara karşı evlerimizde sıcacık oturmamıza yarayan tesisatın adı kalorifer tesisatıdır. Kalorifer tesisatları, kalorifer kazanı, kalorifer boruları ve kalorifer peteklerinden oluşmaktadır. Kalorifer tesisatında temel mantık tesisat içerisine pompalanan suyun kalorifer kazanı vasıtasıyla ısıtılması ve ısıtılan bu suyun kalorifer boruları aracılığıyla evlerdeki odalarda bulunan kalorifer peteklerin aktarılmasıdır. Burada amaç, evin tüm odalarında bulunan peteklerin ısıtılması ve bu sayede de evin tamamının belirli bir ısıda tutulmasıdır. Dolayısıyla kalorifer tesisatının temelinde tesisat içerisinde dolanan su yatmaktadır.
Kalorifer tesisatını oluşturan kalorifer kazanı, kalorifer boruları ve kalorifer peteklerinin tamamı metal malzemeden yapılmaktadır. Çünkü metal malzemenin ısıyı geçirme özelliği daha fazladır. Bu nedenle de kalorifer tesisatlarında metal malzeme kullanılmaktadır. Kalorifer tesisatında metal malzeme kullanılması ise bazı sıkıntılar ortaya çıkarabilmektedir. Çünkü söylediğimiz gibi kalorifer tesisatının temelinde tesisat içerisindeki borular ve petekler arasında sıcak suyun dolaşması yatmaktadır. Bu nedenle de metal malzeme içerisinde dolaşan su, zaman içerisinde paslanmalara sebep olabilmektedir.
Kalorifer tesisatını oluşturan borular veya da peteklerde herhangi bir paslanma olması durumunda ise tıkanma sorunu ile karşılaşılacaktır. Kalorifer tesisatında meydana gelecek bir tıkanma durumunda ise ev içerisinde çok ciddi ısı kaybı meydana gelecektir. Bazı durumlarda ev içerisinde ısı kaybı olmasın diye kalorifer tesisatının derecesi artırılmaktadır. Ancak bu durumda da aynı ısıya ulaşabilmek için normalden iki kat daha fazla bir ücret ödemek gerekecektir. Kalorifer tesisatında meydana gelecek tıkanıklıklar en çok kalorifer peteklerinde oluşmaktadır. Çünkü kalorifer petekleri kalorifer tesisatının nihai noktasıdır. Yani tüm kalorifer tesisatını dolaşan sıcak su en son buraya gelmekte ve burada kalmaktadır. Bu nedenle de paslanma sorunu en çok kalorifer peteklerinde ortaya çıkmaktadır.
Kalorifer peteklerinde paslanma sorunu yaşamamak için bu peteklerin bakımlarının en az iki yılda bir yapılması gerekmektedir. Çünkü bu sayede petekler içerisinde herhangi bir paslanma meydana gelmeden olaya müdahale edilmektedir. Her sorunda olduğu gibi burada da erken müdahale oldukça işe yaramakta ve kalorifer peteklerinin bakımlarını düzenli bir şekilde yaptıranların peteklerinde paslanma sorunu ile karşılaşma ihtimalleri ortadan kalkmaktadır. Kalorifer peteklerinin bakımının düzenli olarak yaptırılmaması durumunda ise bu peteklerde zamanla tıkanmalar olacaktır. Bu gibi bir durumda da petek temizleme konusunda uzman olan firmalardan yardım alınması konusu gündeme gelecektir. Çünkü kalorifer tesisatları son derece karmaşık yapıdadırlar. Ayrıca bu tesisatlarda oluşacak paslanmalar öyle kişilerin kendi başlarına halledebilecekleri bir sorun değildir. Kalorifer peteklerinde oluşan paslanmanın nerede olduğunu tespit edebilmek için tüm tesisatın sökülmesi hatta kalorifer peteklerinin kırılarak onların içine bakılması gerekecektir.